Ruiters

 

Als je als ruiter meegaat op kamp, ga je elke dag paardrijden. Tijdens het dagdeel dat je niet rijdt, doen we leuke spellen en andere activiteiten. Wil je weten hoe andere ruiters de kampen hebben ervaren? Neem dan eens een kijkje op deze weblog van een ruiter!

Het paardrijdprogramma

Het paardrijdprogramma bestaat uit het poetsen en opzadelen van de paarden, het opstijgen en het rijden zelf.

Het poetsen van het paard doet de ruiter zoveel mogelijk zelf. Wel blijft de vrijwilliger in de buurt voor de veiligheid. Daarnaast helpt hij of zij waar nodig met poetsen en met hoeven uitkrabben. Ook controleert de vrijwilliger of het paard na de poetsbeurt schoon genoeg is.

Bij het opzadelen is meestal wel wat hulp van de vrijwilligers nodig. De instructeurs helpen ook mee, je kunt altijd met vragen bij hen terecht. Sommige ruiters rijden met aangepaste zadels en teugels. Hierover wordt aan het begin van de kampweken uitleg gegeven door de instructeurs.

Sommige ruiters stijgen in de bak op. Andere ruiters gebruiken een opstapperron of de tillift. De ruiters stijgen altijd op onder begeleiding van de instructeurs.

Sommige ruiters rijden helemaal zelfstandig. Zij maken buitenritten onder begeleiding van een instructeur van de manege en een instructeur van de kampen. Tijdens deze ritten wordt meestal gestapt, gedraafd en gegaloppeerd. Als vrijwilliger hoef je deze ruiters tijdens de rit niet te begeleiden. De meeste ruiters rijden echter met begeleiding. De vrijwilligers lopen met de ritten mee en houden het paard vast en geven zo nodig ondersteuning aan de ruiter. Tijdens deze ritten wordt gestapt en vaak ook gedraafd. Deze ritten worden begeleid door een instructeur van de kampen.

Wanneer kun je mee?

Je kunt mee op kamp als je wekelijks paardrijdt. Je bent welkom als je een lichamelijke-, zintuiglijke-, verstandelijke- of meervoudige handicap hebt. Ook ruiters zonder handicap zijn welkom. Verder moet je minimaal 8 jaar oud zijn. Omdat de groep tijdens kamp altijd zeer gevarieerd en vrij groot is (er gaan 19 ruiters en 19 vrijwilligers mee), is het belangrijk dat je je prettig voelt in een grote groep en tegen een beetje drukte kunt.

Om het niet te zwaar te maken voor de paarden, mag je niet meer dan 90 kilo wegen. Verder letten we tijdens de indeling ook op de zwaarte van je lichamelijke verzorging. Tenslotte is het voor iedereen verplicht om tijdens het paardrijden een goedgekeurde cap te dragen. Dit betekent dat je cap voorzien moet zijn van het CE-EN 1384 keurmerk.

In het zorggrens document proberen wij een beeld te schetsen van wat voor onze stichting mogelijk is en waar voor ons de grens ligt. Mochten er na aanleiding van deze informatie vragen zijn, neem dan gerust contact op!

Ruiterweekend

Naast een aantal kampweken organiseren we in het najaar een ruiterweekend. Hier kunnen maximaal 16 ruiters mee. Als je in het ruiterweekend mee wilt moet je minimaal 25 jaar oud zijn en min of meer zelfstandig kunnen functioneren.

Kosten

De kosten van een kampweek bedragen € 500,- en van het ruiterweekend €265,-. Je kunt dit bedrag pas overmaken nadat je bevestiging hebt gekregen dat je bent ingeloot. Bij deze bevestiging vermelden we ook hoe je het bedrag kunt overmaken.

Onze prijzen worden regelmatig aangepast aan de inflatie en stijgende kosten. Mocht dat een financiële drempel opwerpen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mandafonds.

Inschrijven

Wil je je direct inschrijven voor een ruiterkamp? Ga dan naar het inschrijfformulier! Vergeet ook niet om je paardrij-instructeur het inschrijfformulier over het paardrijden te laten.

paarden
paarden in het veld 1